Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hat dolog, amit kedvenceinktől tanulhatunk

Aki egy kis állattal osztja meg mindennapjait, annak feltétlenül gazdagabb az élete. Kutyánkkal, cicánkkal szeretjük egymást, barátunknak, sőt családtagunknak tekintjük őt. De nem csak szeretetükkel és kedvességükkel ajándékoznak meg bennünket. Számtalan tanulmány bebizonyította már, hogy azok, akiknek van kutyája vagy cicája, nem csak jobb egészségi állapotnak örvendenek, hanem még a súlyos, krónikus betegségek kialakulásának kockázata is kisebb náluk.

A gyerekekre is nagyon jó hatással vannak, hiszen az a gyermek, aki úgy nő fel, hogy szeretetteljesen gondoskodik kedvencéről, barátságosabb, felszabadultabb, segítőkészebb lesz, nyitottabbá válik a környezetére, jobban vigyáz majd a körülötte élőkre, kevésbé lesz önző, érzelmileg stabilabb lesz, békésebb lesz a természete, és fejlettebb felelősségtudattal fog rendelkezni.
Nem csak a gyerekeket, a felnőtteket is sok mindenre megtanítják az állatok.
Segítenek megtanítani például arra, hogy nyugodtak, kiegyensúlyozottak legyünk, örüljünk a pillanatnak. Kedvenceink nem dühöngnek, nem tartják a haragot, puszta jelenlétükkel és viselkedésükkel is arra nevelnek, hogy vegyük könnyebben a mindennapi gondokat. Segítenek elűzni a stresszt is az életünkből.
Gondoskodnak arról, hogy észben tartsuk a napi mozgás szükségességét, és már csak azért sem engedik, hogy erről megfeledkezzünk, mert ez az ő napi programjuknak is fontos része. A mindennapi mozgás és aktivitás, a séta a kutyaélet szerves tevékenysége, de ne gondoljuk, hogy a cicáknak nincsen szüksége a rendszeres játékos foglalkozásra. Bár kedvenceink is hajlamosak lehetnek ellustulni, elsősorban ők azok, akik nem engedik, hogy a gazdi tunyuljon, és rávezetik a játékra, a mozgásra. Ez szükséges fizikai és szellemi jólétükhöz egyaránt, és persze nekünk is jót tesz.

815576_pussy.jpg

Kedvenceink segítenek abban, hogy valahol a lelkünkben mindig megmaradjunk gyermeknek, olyannak, aki képes élvezni a játékot, az életet, a kirándulásokat, akiben megmarad a kíváncsiság és felfedezés öröme, és akinek van ideje megszemlélni a körülette lévő világot.
Arra is megtanítanak, hogy egyszerre csak egy dologra koncentráljunk. Amikor egy kutya vagy egy cica játszik, semmi másra nem figyel, tejesen a játékra koncentrál. Az emberek azonban hajlamosak több felé figyelni, az interneten található sok információ is ezerfelé tereli figyelmünket, és ez egyáltalán nem javítja koncentrálóképességünket. Vegyünk példát bundás barátainktól, és egyszerre csak egy dologra fókuszáljunk.
Ám egyfolytában nem dolgoztathatjuk agyunkat sem, szükségünk van szünetekre, kis megállásokra, hogy aztán újult erővel, frissebben folytathassuk a dolgunkat. Figyeljük meg kedvenceinket, és tanuljunk tőlük! Ők sem aktívak egész nap, rendszeresen szunyókálnak, lepihennek. Ők tudják, mikor jön el a szusszanás ideje.
És megtanítanak egy nagyon fontos dologra is, hogy ki tudjuk mutatni a szeretetünket. Kedvenceink sosem rejtik véka alá érzelmeiket, minden nap többször is megmutatják, mennyire szeretnek, és ragaszkodnak hozzánk. Tőlük nem csak azt tanuljuk meg, hogy kimutassuk érzéseinket, hanem azt is, hogyan kell megerősíteni a kapcsolatot szeretteinkkel.