Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan védjük az állatokat a nagy melegben?

 

cat-drinking-250785-m.jpg

A hőség nem csak az emberek, hanem az állatok szervezetét is megviseli. Ilyenkor nem csak saját, hanem kedvencünk egészségére is jobban oda kell figyelnünk, és figyelembe kell vennünk az ő igényeit is.

Íme, hat jó tanács a legmelegebb napok átvészelésére.
1. Az állatok is kaphatnak hőgutát. Fokozott veszélynek vannak kitéve e tekintetben az idős, a beteg és a túlsúlyos állatok, de fiatal és egészséges kedvenceinket se tegyük ki a nagy melegnek és a tűző napsütésnek.
2. Ismerjük fel a hőguta jeleit! A szőrbunda miatt kedvenceinknél fokozott a hőguta veszélye, a testük könnyen felmelegszik, és nem tudják izzadással hűteni a testüket, mint mi. Az erős lihegés, a nyelv és az íny szárazsága, ragadóssága, sötét vagy világos piros elszíneződése, a tántorgás, a kábultság vagy a görcsrohamok a hőguta egyértelmű jelei lehetnek. Testük hőmérséklete ilyenkor a 41 Celsius fokot is meghaladhatja! Szélsőséges esetben a hőguta súlyos tünetekkel is párosulhat, véres hasmenéssel, kómával, és akár végzetes is lehet. Azonnal vigyük állatorvoshoz kedvencünket, ha a hőguta jeleit tapasztaljuk! Otthon is megkezdhetjük az állat hűtését, de vigyázat, sose locsoljuk hideg vagy jeges vízzel, mert ez az erek összehúzódását eredményezi, ami lassítja a hőleadást. A leghelyesebb, ha nedves törülközőbe csavarjuk az állatot, és sürgősen felkeressük az állatorvost.
3. Nagy melegben sem az emberek, sem az állatok számára nem tanácsos bármilyen megerőltető tevékenységet végezni, a szervezetnek éppen elég megbirkózni a magas hőmérséklettel. Sajnos, vannak, akik nem törődnek a figyelmeztetéssel, és még a déli forróságban is látni olyan kerékpárost, aki hagyja, hogy a kutyája, „földig érő”, lógó nyelvvel szaladjon utána. Az ilyen gazdik tévednek, ha azt hiszik, hogy a kutya élvezi ezt a kirándulást, vagy hogy az állat szervezete bármilyen terhelést kibír. Nem csak hogy futtatni nem szabad a kutyát a déli hőségben, de még a lassú sétának sem ez a legmegfelelőbb ideje. Kora reggel vagy késő este sétáljunk kedvencünkkel, mikor nem olyan intenzív a meleg, és a füves parkba vigyük, mert a forró aszfalt vagy a homok megégetheti a mancsát.
4. Ne csak saját testünk hidratálására figyeljünk oda, hanem kedvencünk kellő vízpótlásáról is gondoskodjunk. A kutyák akkor is szeretnek lefetyelni, ha nem kifejezetten szomjasak, hát még a meleg nyári napokon! Mindig legyen friss víz a vizesedényében!
5. A kertben tartott állatoknál szintén fokozott a hőguta veszélye, ha nem biztosítunk kellő árnyékot számukra, ahová „elbújhatnak” a tűző nap elől. Bizonyosodjunk meg hogy azon a területen, ahol szabad mozgása van, valóban rendelkezésére áll-e egész nap árnyékos terület. Lehetséges, hogy a nap valamelyik szakában úgy süt oda a nap, hogy nincsen árnyék, ahol hűsölhet. Erre még jobban kell figyelni, ha a kutya kis részen van elkerítve. A lakásban tartott állatokat bár nem tűzi a nap, a benti hőmérséklet csukott ablakok és ajtók mellett szintén magasra szökhet, ezért ha van légkondicionáló, akkor azt a legmelegebb napokon is hagyjuk nekik bekapcsolva odahaza.
6. Végül az egyik legfőbb figyelmeztetés: semmi esetre se hagyjuk kedvencünket a leparkolt autóban. Még akkor is életveszélyesen magasra emelkedhet a benti hőmérséklet rövid idő alatt, ha nyitva hagyjuk kicsit az ablakot. Ha mégis megtesszük, kedvencünket hőguta, agyi károsodás érheti, megfulladhat, vagy akár meg is halhat.
Vegyük komolyan a figyelmeztetéseket, és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy kedvencünk gond nélkül átvészelhesse a forró nyári napokat.
 
GONDOLJUNK BELE, HOGY A KÓBOR CICÁK A NYÁRI HŐSÉGBEN HOL JUTHATNAK FRISS IVÓVÍZHEZ? – SEHOL! HACSAK NEM TESZÜNK KI NEKIK VIZET. CSERÉLJÜK NAPONTA, ÉS TEGYÜK MINDIG UGYANODA, HOGY MEGTALÁLJÁK.-forrás: PRLog.Org , fotó: brokenarts