Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kóbor cicák: veszélyes betegségterjesztők?

Nem egyszer olvasni vagy hallani ilyet: a kóbor cicák a legveszedelmesebb betegségterjesztők. Aki ilyet állít, az saját ostobaságáról és tudatlanságáról tesz tanúbizonyságot, ráadásul csak újabb ellenségeket szerez a cicák számára, pedig a gonosz embereken kívül is van éppen elég bajuk. Ha valaki a cicák betegségeiről akar írni, vegye a fáradtságot, és nézzen utána ezeknek alaposabban. Az állatvédők naponta fognak meg segítségre szoruló sérült vagy beteg kóbor cicákat az utcán, és természetesen nem kapnak el tőlük semmilyen betegséget.
Két súlyos és gyakori cicabetegség létezik, melyet egy kóbor cica befogadása után vérvizsgálattal szoktak letesztelni: a FeLV és a FIV nevű betegségek. Mind a két betegség cicabetegség, azaz emberre egyáltalán nem jelentenek veszélyt, csak egy másik cicára! Ezért ha egy cica még pozitív is lesz valamelyik tesztre, akkor is örökbe adható, csak nem olyan helyre, ahol már van cica.
A FeLV (feline leukemia virus), azaz macskaleukózis, halálos kimenetelű betegség, emberre nem veszélyes, nem betegíthet meg bennünket. A FIV (feline immunodeficiency virus) a macska immunhiány betegségének elnevezése. Ezt szokták macska AIDS-nek nevezni, s emiatt sok, tájékozatlan ember azt hiszi, hogy a cicáktól AIDS betegséget lehet elkapni. Csakhogy a cicák immunhiány betegségét okozó vírus nem fertőzhet meg sem embert, sem más állatfajt. Kizárólag cicabetegség!
A fertőző hashártyagyulladás (FIP) is egy nagyon súlyos betegség, de szintén csak a cicákat érinti.
A toxoplazmózis egy szintén gyakran szóba kerülő betegség cicákkal kapcsolatban, mely nem éppen megalapozott rettegést vált ki egyes emberekből. Erről a betegségről egy másik menüpontban már részletesen írtam, sőt egy állatorvosi cikket is linkeltem hozzá. Érdemes elolvasni! Itt csak röviden annyit, hogy a toxoplazmózis fertőzéshez több dolognak kell együttesen jelen lennie, sokkal könnyebben fertőződhetünk meg nem kellően hőkezelt sertéshús által, mint a cicák által, ráadásul a fertőzőképes kórokozót le kell nyelnünk! Azaz a megfelelő higiéniai előírások (kézmosás) betartásával nem betegedhetünk meg. De a lakosság jó része egyébként átesett már a fertőzésen tudtán kívül, ráadásul úgy, hogy életében még soha nem volt cica a közelében. Érdemes erről olvasni, mielőtt halálosan megijednénk ettől a betegségtől!
Az egyetlen problémát a férgesség jelenti, elsősorban az orsóférgek, melyek betegséget okozhatnak. A féreg-probléma nem azokat az embereket érinti, akik morogva elmennek a kóbor cica mellett, hanem elsősorban azokat a gyerekeket, akik a homokozóban játszanak. Mert ha oda ürít egy cica, és férges, akkor a gyermek lenyelheti a petét. Ezért nem szabad, hogy a gyerek a szájába vegye a kezét – ez más, emberi eredetű fertőzőforrás miatt sem tanácsos. Ezért kell még a gazdis cicákat, kutyákat is rendszeresen, háromhavonta féregteleníteni, hogy az ürülékükkel ne ürüljenek a környezetbe fertőzőképes peték. Ezt kóbor cicák esetében is könnyű megtenni, aki eteti őket, tegye az ételükbe a féreghajtó tablettát három havonta egyszer, és máris mentesíti a cicát és a környezetét is a fertőzéstől. A tabletta ára csupán 300 forint körül van! Úgy gondolom, hogy emiatt a könnyen orvosolható probléma miatt aligha lehet veszélyes betegségterjesztőnek nevezni a kóbor cicákat.
A bolhátlanítás is főként azért szükséges, mert a bolha a galandféreg közti gazdája. A bolhairtó csepp 1500 forint körül mozog, ami már nagyobb összeg, mint a féreghajtó tabletta, de a cicák érdekében kifizethető – még ha több cica is van, akár több állatbarát is összegyűjtheti.
Ami még fontos lehet, de nem cicabetegség: kóbor cicát ne akarjunk megsimogatni, „dögönyözni”, felemelni, ha nem ismerjük. A hasuk felé nyúlást, vagy a hasuk érintését pedig komoly fenyegetésnek is tekinthetik. A kinti cicák többsége félénk állat, még ha oda is merészkedik hozzánk, és a lábunkhoz simul, nem biztos, hogy azt akarja, hogy megsimogassuk. Védekezésképpen megkarmolhat, és a seb elfertőződhet. Ha ez megtörténik, tetanusz injekcióra lehet szükség. Engem már többször ért karmolás utcai cica részéről, ami nem szándékos karmolás volt, hanem amolyan véletlen felsértése a bőrnek. A cicák karmai tűhegyesek, ha csak kedvességből felkapaszkodnak a lábunkra, vagy megragadják az ennivalót a kezükben, könnyen felsérthetik a bőrünket. (Csak mellékesen jegyzem meg, hogy ezen esetekben csupán fertőtlenítő hatású orvosi kézmosót használtam, tetanusz injekcióra nem volt szükségem. Bár ez bevett szokás, akár állat karmol vagy harap meg bennünket, akár egy rozsdás szögbe lépünk. )
Azokat az embereket, akik panaszkodnak a kóbor cicák jelenléte miatt, akkor sem érinthetné egyik cicabetegség sem, ha azok veszélyesek lennének az emberre, hiszen ezek az emberek nem mennek még a cicák közelébe sem – ezért kár rászólni azokra – fiatalokra vagy idősekre, akik állatszeretetből etetik a cicákat. Ráadásul a jól tartott állatok sokkal egészségesebbek, mert erősebb az immunrendszerük, és ezért ellenállóbbak a betegségekkel szemben. A cicák egészségének fenntartásával sokkal többet segíthetnének, mint azzal, hogy sintérrel vagy mérgezéssel fenyegetőznek. Mert a kóbor cicák nem csak úgy „termettek” az utcára, az embernek köszönhetik szomorú sorsukat, ezért kötelességünk is segíteni nekik.
Egyes betegségeik nagyon csúnya elváltozásokat eredményezhetnek, melyek ránk nem veszélyesek, ne forduljunk el hát tőlük. Ha sikerül meggyógyítani a cicát, láthatjuk majd, milyen gyorsan megszépülnek, csak szeretetre és gondoskodásra van szükségük.