Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ments meg egy cicát!

 

cicaabelard.jpg

Ments meg egy cicát! Ez lett a honlap címe, mert a kóbor cicák valóban mentésre várnak, és aligha számíthatnak másra az önzetlen állatbarátokon kívül.
Persze a Földön alig akad olyan állatfaj, mely ne szorulna az ember segítségére – éppen az ember miatt.
De nem tudom, hogy él-e még egy olyan állatfaj a cicákon kívül, amelyik igényeihez és intelligenciájához képest ilyen nyomorúságos helyzetben lenne. Csak hazánkban milliószámra élnek a kóborkák, ez csak becsült szám, mert még csak nincs is pontos adat róluk. A cicabarátokon kívül senki nem törődik velük. Nyáron éheznek-szomjaznak, télen éheznek-fáznak, ha betegek vagy baleset éri őket, senkihez nem fordulhatnak segítségért. Ráadásul (nem alaptalan) félénkségük és rejtőzködő életmódjuk miatt sokszor még a segítőkész állatbarátok sem találnak rá a segítségre szoruló cicákra. Sokan mondják, hogy úgy élnek ők, mint a vadállatok, és olyan vadak is. Hát én még nem találkoztam olyan cicával, amelyik olyan vad lett volna, hogy ne fogadta volna el a felkínált ennivalót, és ne bújt volna a kezemhez, lábamhoz. Vannak embertől elvadult cicák biztosan, de az a ritkább.
A cicák nem vadállatok, azaz nem olyanok, mint a vadon élő állatok. Bár ha a városi környezetet tekintjük az ő vadonjuknak, akkor azt kell mondani, hogy a legveszélyesebb vadonban élnek. Egy vadon élő állat többé-kevésbé jól feltalálja magát a környezetében, ott talál vagy készít magának menedéket, ott találja meg az élelmet.  Belegondoltunk, hogy egy városi cica ugyan milyen élelmet vagy menedéket talál a város utcáin? Gyakorlatilag semmit. Se ennivaló nincs, se biztonságos búvóhely. De még egerészni sem tudnak a pincékben, mert az emberek azokat mind lezárták. Mellesleg nem is igen fáj a foguk az egérhúsra, ezt már nem egy tanulmány kimutatta, csak az emberek hiszik azt, hogy a cicák az egereken élnek. Persze a betegségek és mérgezések miatt jobb is, ha nem találnak egeret. Ha nem lennének cicaszerető emberek, akik etetik az utcára született cicákat, még sanyarúbb lenne a helyzetük. Erre sokan azt mondják, hogy ha nem lennének ezek az emberek, akkor nem lennének kóbor cicák sem, tehát az ő hibájuk, hogy olyan sokan vannak. Felháborító, hogy ezt még állatorvos szájából is hallottam. Óriási tévedés. Kóbor cica akkor is sok lenne, csak az éhezés miatt sokkal több lenne a beteg, legyengült immunrendszerű cica, és gyorsabban terjednének közöttük a cicabetegségek. Nem éheztetni kell őket, hogy kevesebben legyenek, hanem szervezetten kellene végezni az ivartalanításukat, és ha lehet, a gazdához jutásukat.  Szerencsére én ismerek jó példát erre, olyan cicaközösségeket, akik békében és egészségesen élnek, állatvédő szervezet segítségével ivartalaníttatva lettek, és így nem születnek szerencsétlen sorsú kiscicák, és a súlyos cicabetegségek terjedése is meg van előzve. Sőt, még a féregtelenítésük is rendszeres (egy féreghajtó tabletta ára 300 forint körül van)! Nem is kellene olyan nagy odafigyelés, pénz és akarat, hogy egy-egy lakóközösség állatszerető emberei összefogjanak a környéken élő cicák érdekében, és „elhallgattassák” azokat az embereket, akik folyton morognak, ha cicát etetünk.
 
Hogyan menthetünk meg egy kóbor cicát?
1.Ha összebarátkoztunk eggyel, és szeretnénk hazavinni, megtartani, tegyük szállítóboxba, és vigyük el állatorvoshoz. Az első dolog a külső-belső parazitamentesítés, bolhátlanítás és féregtelenítés. Ugyanilyen fontos az ivartalanítás, tesztelés a cicabetegségekre (FeLV/FIV). Ha nincsen otthon másik cicánk, akkor nem szükséges karanténba tenni az új jövevényt, ha van, akkor nem engedhető össze a többivel, míg ki nem derül, nem-e beteg a cica. A FeLV és FIV cicabetegségek, emberre nem jelentenek veszélyt, csak másik cicára.
Nagyon sokan éppen a felmerülő orvosi költségek miatt nem fogadnak be cicát vagy kutyát. De vegyük figyelembe, hogy a legmagasabb orvosi költségekkel csak bizonyos esetekben kell számolnunk (pl.műtét, amire félre lehet tenni apránként, ha a jövőben szükség lenne rá, vagy köthetünk kedvencünkre biztosítást), az ivartalanítást és a teszteket pedig csak egyszer kell elvégezni. Mindenképpen tájékozódjunk alaposan, mert az orvosi vizsgálatok árai változóak, vannak akciós ivartalanítások, de a tesztek és az oltás ára sem mindenütt egyforma.
2.Ha már van otthon cicánk, és újabb mentésre váró, utcán élő cicával találkozunk, akit már nem tudunk befogadni, kérjük a cicamentéssel foglalkozó szervezetek segítségét. Többet is keressünk meg, ne csodálkozzunk, ha nem tudnak azonnal segíteni, mert rengeteg a mentésre és gazdára váró cica. Addig is bolhátlanítsuk és féregtelenítsük a cicát, ha van rá lehetőségünk, akkor oltassuk és ivartalaníttassuk. Ezt van, ahol ingyen is elvégzik gazdátlan cica esetében, érdeklődjünk e felől. A szervezetek segítségét azért is érdemes igénybe venni a gazdikeresésben, mert ők jobban tudják, hogy kik vannak „feketelistán”, azaz kik azok az emberek, akiknek nem adnak örökbe állatot. Ha mi keresünk egyedül gazdát, akkor se adjuk oda az első embernek, akik jelentkezik, hiszen a cél nem az állattól való megszabadulás, hanem hogy szerető, jó családba kerüljön, és ne egy állatkínzó karmai közé.
3.Ha pedig örökbe szeretnénk fogadni egy cicát, érdemes az ajánlott linkeken körülnézni, ahol mindig sok a gazdára váró cica.