Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mit nem ehet egy cica?

A cicák általában nagyon válogatósak, és a gazdik többsége azt hiszi, hogy ösztönösen tudják, mi a jó számukra. Náluk valóban csak elvétve fordul elő, hogy nem kívánatos dolgokat, például elől hagyott gyógyszereket lenyeljenek, de azért van, ami felkelti a kíváncsiságukat. A gyógyszerekkel azért is nagyon vigyázzunk, és zárjuk el olyan helyre, ahol nem érhetik el, mert már egyszerű fájdalomcsillapító vagy megfázás elleni szer elfogyasztása is végzetes lehet számukra.

hagym.jpg

Házi koszton tartott cicáknál előfordulhat, hogy finom pörkölttel szeretnénk kényeztetni, amit a bevált recept alapján hagyma pirításával kezdünk. Hagymát azonban semmilyen formában nem kaphatnak, sem por, sem reszelt, sem nyers, sem főtt formában, és ez minden fajta hagymára vonatkozik, a vörös- és fokhagymára is. A hagyma tönkreteszi a cica vörösvérsejtjeit, és vérszegénységet okozhat. Ha véletlenül kerül az ételébe kis mennyiségben, az még nem gond, de rendszeresen soha nem kapjon, és lehetőleg hagyjuk ki teljesen az étrendjéből.

tonhal.jpg

A cicák nagyon szeretik a halat, nincs is olyan márkájú cicaeledel, amelynek a kínálatában ne szerepelne halas variáció is. Ezért sokan úgy gondolják, hogy abból sem lehet semmi baj, ha kedvencüket az embereknek szánt tonhalkonzervvel kínálják. Ezt sok cica szívesen el is fogyasztja, amivel nincs is semmi baj, ha csak időnként kapnak. De állandóan nem etethetjük halkonzervvel, mert ezek nem tartalmazzák azokat a tápanyagokat, melyekre egy cicának szüksége van, és emiatt hosszú távon alultápláltsághoz vezethet. A tengeri halak ráadásul higanyt tartalmaznak, ami felhalmozódva a szervezetükben mérgezést okozhat.
Halat egyébként ne adjunk neki nyersen, és ez vonatkozik a többi húsfélére is. A nyers halban van egy olyan enzim, ami a tiamint, azaz B1-vitamint tönkreteszi, és hiánya súlyos idegrendszeri problémákat okozhat.
A legtöbb cicagazdi pontosan tudja, hogy nyers sertéshús nem adható a cicának a halálos Aujeszky-féle vírusos megbetegedés elkerülése érdekében.

hus.jpg

Tanácsos azonban a többi húsfélét is hőkezelni tálalás előtt, mert mindig fennáll a bakteriális fertőzöttség veszélye. Ha elolvassuk a húsok címkéjét, azon fel van tüntetve, hogy csak alapos hőkezelés után fogyasztható. Ez az óvintézkedés az emberi fogyasztásra vonatkozik, hogy elkerüljünk egy lehetséges ételmérgezést, de mérgezést az állatok is kaphatnak, ezért nem árt, ha egy rövid forralással a nekik szánt húst is fertőtlenítjük.
Másik kedvenc a cicáknál a csirkemáj. Fontos, hogy ezt is csak alkalmanként kapjanak, ne álljunk rá egy máj alapú etetésre, mert a májjal túl sok A-vitamin kerül a szervezetükbe, ami hosszú távon az A-vitamin túladagolásához vezethet. Ez pedig a csontok deformitását, csontkinövéseket, és csontritkulást is okozhat.
Ha túl sok zsírt kapnak, az hányáshoz, hasmenéshez vezethet, ezért zsíros falatokat se sütve, se nyersen ne adjunk nekik.
Csontot csak úgy ehetnek, ha az nem olyan fajta, ami nagyobb darabokban vagy szilánkosan törik rágás közben, mert az ilyen csontdarabok lenyelése megsértheti a nyelőcsövet, a gyomorfalat, a bélfalat, és akár el is zárhatja a bélcsatornát. Ne hagyjunk elérhető helyen az étkezésből megmaradt csontokat, mert egyes cicák hajlamosak elcsenni vadászzsákmány gyanánt.

tojas.jpg

A szalmonella veszélye miatt nyers tojást sem tanácsos kapniuk.
Emellett a tojásfehérjében lévő avidin nevű fehérje gátolja a biotin (B9-vitamin) felszívódását, és ennek hiánya bőr- és szőrproblémákat okozhat kedvencünknél.
A cicák nem érzik az édes ízt, már csak ezért sem érdemes cukros nyalánkságokkal jutalmaznunk őket, nem beszélve az elhízás és a cukorbetegség, valamint a hányás, rohamok és májelégtelenség veszélyéről. A csoki adása pedig egyenesen halálos lehet, semmiképpen ne kínáljuk meg vele a cicát.
A kakaóban lévő teobromin, ami a fehér csokiban is megtalálható, szívrendellenességet, görcsrohamot és halált okozhat. A legveszélyesebb az étcsokoládé, mert ennek a legmagasabb a kakaó-szárazanyagtartalma.

szolo.jpg

Jó mulatság a cica számára a szőlőszemek gurigatása, és általában nem eszik meg, de a veszély elkerülése érdekében inkább a labdájával játsszon. Nem pontosan ismert, hogy miért, de a szőlő és a mazsola is veseelégtelenséget okozhat, és súlyosan megbetegítheti a cicát, bár előfordul, hogy nem okoz tüneteket.
Sok családban a cica mellett kutyus is él, és egymás eledelét szívesen megkóstolják. Ha néha előfordul, hogy a cica a kutyaeledelre vet szemet, és megeszi, az általában még nem gond, hiszen az eledelek összetétele hasonló, de a cicát állandóan nem lehet kutyatáppal etetni, mert a cicáknak több fehérjére és másfajta vitaminokra és tápanyagokra is szükségük van, melyek a kutyaeledelben nem találhatóak meg, ezért a kutyatáp alultápláltságot okozhat náluk.

felvagott.jpg

Ne etessük embereknek szánt, feldolgozott élelmiszerekkel – párizsival, virslivel, szalámival, hurkával – sem, mert ezek olyan mesterséges adalékanyagokat tartalmaznak, melyek megterhelik a cica emésztését, ráadásul rengeteg só van bennük, ami többszöröse a cica igényeinek. Az ilyen fűszeres, ízfokozós ételeket, még ha meg is eszik, a fenti okokból gyakran ki is hányják.
Végezetül, néhány innivalót is említsünk meg. Sok cica szereti a tejet, de felnőtt korukban már nem bírják megemészteni a tejben lévő laktózt, és ez hasmenést okoz náluk. A kiscicák még képesek erre. Felnőtt cicát ezért, ha igényli a tejet, itassuk tejcukor-mentes tejjel.
Nem valószínű, hogy késztetést érezne alkoholos vagy koffeines italokfogyasztására, de az elöl hagyott italokba véletlenül belekóstolhatnak. Mindkettő végzetes lehet, a koffein nagy mennyiségben halálos méreg számukra, az alkohol esetében már pár lefetyelés is kómát, illetve halált okozhat.
Tartsuk szem előtt ezt a tiltólistát, hogy cicánk biztonságos étkezését biztosítani tudjuk.