Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mit tegyünk, ha árva kiscicát veszünk magunkhoz?

 

babycica.jpg

Szerencsére nagyon sok cicának van biztonságos, szerető otthona, de még így is rengetegen élnek az utcán, mostoha körülmények között. Ezeknek a cicáknak a kölykei is az utcára születnek, és közöttük nagyon magas a halálozási arány, elenyésző részük éri meg a felnőttkort az éhhalál, az anyamacska halála, a betegségek, kutyatámadás, emberi kegyetlenség, gázolás és más, utcai veszélyek miatt. Ezek a kis csöppségek, és a felnőttek is, rejtőzködve élnek, így sokszor, még ha akadna is számukra segítség, az emberek nem szereznek tudomást a szenvedésükről. Ha mégis szem elé kerül egy panaszosan nyávogó kiscica, és szerencséje van, akkor a megtalálója megmentheti az életét azzal, ha hazaviszi. Egy elárvult kiscica felnevelése nagy odaadást és figyelmet igényel. Speciális, macskakölyköknek való tápszerrel kell etetni, vagy az állatorvos útmutatásával is összeállíthatunk egy házilag elkészített tápszert zsíros tejporból, vízből és vitaminokból. Így az anyatejhez hasonló összetételű tápot kapunk. A tisztaságra ügyeljünk, a cumisüveget mossuk el, mielőtt a kiscicát megetetjük. Három-négy óránként itassuk meg. Ha hasmenés jelentkezne nála, függesszük fel a „szoptatást”, és keressük fel az állatorvost. Valószínűleg egy teás nap beiktatása után folytathatjuk a tápszeres etetést.
Nem csak a cica táplálásáról, hanem az egészségéről is gondoskodni kell. Az utcán talált cicák gyakorlatilag kivétel nélkül szenvednek a különféle külső és belső parazitáktól, bolháktól, férgektől és rühatkáktól. A fülben tanyázó rühatkák jelenlétére utal a piszkos, sötét színű váladékban gazdag, viszkető fül. Ha belevilágítunk a cica fülébe, talán még meg is pillanthatjuk az ott sétafikáló, apró, világos színű atkákat. Felszámolásuk beletelik egy kis időbe és alapos kezelésbe. Először ugyanis nem az atkairtó szert kell a fülbe cseppenteni, hanem ki kell tisztítani a hallójáratot, ami egy beszáradt váladék esetén nem is olyan egyszerű feladat, ráadásul a cicák sem kedvelik, ha folyadékot öntenek a fülükbe. A naponta fellazuló váladékot, zsíros szennyeződést töröljük ki a füléből. Miután már tiszta a füle, akkor kezdődhet az atkairtó kezelés. Ha a cica füle gyulladt és fájdalmas, és sehogy sem boldogulunk a tisztításával, bízzuk állatorvosra a procedúrát. A fülek tisztántartására pedig a jövőben is figyeljünk oda, és hetente egyszer-kétszer tisztítsuk ki.
 
A bolhák ellen a leghatásosabb szer a bőrre cseppenthető oldat, mely nagyon rövid idő alatt végez ezekkel a vérszívókkal.
A féregtelenítést tabletta beadásával lehet elvégezni, de bizonyos férgek elleni rácseppentő készítmény is kapható. Egy négyhetes cicakölyköt orsóféreg ellen célszerű kezelni. Az első oltásra is sort kell keríteni nyolchetes korában, amit egy hónapon belül – 3-4 hét múlva – kell megismételni. Talált cicánál nem tudhatjuk, hogy mennyi idős pontosan, de az állatorvos a fogazata alapján meg tudja állapítani a korát. Egy kiscicánál 2-4 hetes korban bújnak ki a tejfogak, 8 hetes korukra pedig már az összes kinő, mind a 26. Négy-öt hónapos korukban zajlik le a fogcsere, azaz a tejfogak helyébe kinőnek a maradandó fogak, mind a harminc.
A kiscicáknak kombinált oltást kell kapniuk, ennek pontos összetétele attól is függ, hogy a cicánk „kijárós” lesz-e, vagy „bentlakásos, aki soha nem hagyja el otthonát. Utóbbi esetben ugyanis mivel nem áll fenn más, fertőzött cicával való találkozás és verekedés esélye, nem kell kapnia veszettség elleni oltást. Mivel nem ismerjük a cica származását, nem tudhatjuk, hogy milyen betegségekkel fertőződött már meg például az a anyaállaton keresztül, ezért oltás előtt célszerű ezt vérvizsgálattal kideríteni. Az anyjától persze nem csak betegséget, hanem védettséget is szerezhetett olyan betegségekkel szemben, amin az anyaállat már átesett és felgyógyult belőle. Ebből a szempontból a kiscicák immunitása eltérő lehet.
Egy hét-nyolc hetes kölyök már kaphat húsos bébiételt, túrót is. Ha nem kölyköknek való tápot kap, melyek optimális arányban tartalmazzák a szükséges tápanyagokat, akkor ügyeljünk a megfelelő vitamin- és ásványi anyag bevitelre. Ha például nem kap elegendő kalciumot fejlődésben lévő szervezete, akkor a csontfejlődésben zavar keletkezhet, és ugyanolyan angolkóros betegség alakulhat ki náluk görbe lábakkal és púpos háttal, mint a gyerekeknél. Házi koszt esetén kalciumforrásként adhatunk puha csontot, vagy csirkenyakat. Májat ne túl sokat, mert túladagolhatjuk az A-vitamint. Nyers sertéshúst se kölyöknek, se felnőtt cicának ne adjunk, mert az ún. Aujeszky-féle betegséget kaphatják meg. Ez a vírusos betegség gyógyíthatatlan és halálos kimenetelű. Csirke- és marhahúst nyersen is kaphat a cica, de mivel a húsfajták a hentesnél, akár a késen keresztül is kapcsolatba kerülhetnek egymással, óvatosságból nem árt, ha ezeket is csak hőkezelés után adjuk a cicának.
Az otthon felnevelt cicák nagyon hálásak lesznek a gazdinak a szeretetteljes gondoskodásért. De azért az idősebb cicáknak se fordítsunk az utcán hátat, még ha nem is tűnnek olyan elesettnek, mint a legkisebbek. Bármennyire is úgy tűnhet, hogy egyedül is jól boldogulnak odakint, ők is éppúgy vágynak a biztonságra, a törődésre és a kényelemre, mint „bentlakó” társaik. Egy kiskamaszt vagy már idősebb cicát is kimenthetünk a veszélyekkel teli utcáról, és kedves társra lelhetünk benne.
Arra azonban figyeljünk, hogy ha már van otthon cicánk, akkor az új jövevényt tartsuk „karanténban”, a többiektől elkülönítve, míg nincs bolhátlanítva, féregtelenítve és beoltva, és ne terhesség idején fogadjunk be új cicát a toxoplazmózis fertőzés elkerülése érdekében, vagy ha mégis, akkor ne a kismama gondoskodjon róla.