Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Óvjuk meg cicánkat a balesetektől!

Bár a cicákról köztudott, hogy sokat alszanak, legalább ennyire aktívak, és nem tudnak olyan mélyen aludni, hogy ne ébredjenek fel akár egy légy zümmögésére. Minden érdekli őket, kíváncsi kis vadászok, és mindent el akarnak kapni, ami felkelti az érdeklődésüket.

cica3.jpg

 
Fontos, hogy a lakásban tartott cicák levegőzzenek, és tudjanak nézelődni, de nem tanácsos, hogy ezt védőháló vagy rács nélkül tegyék, mindegy hogy még kicsik vagy már nagyok
Az emeletes házak ablakából való kieséseknek is ez a fő oka. A cicák intelligensek, és ugyan hozzászoktathatók, hogy nyitott ablak mellett nézelődjenek, ez korántsem biztonságos. Ha csak egy pillanatra felügyelet nélkül hagyjuk őket, lehet, hogy addig ki is ugranak, de olyan fürgék, hogy a balesetet talán akkor sem tudnánk megakadályozni, ha mellettük lennénk.
A cicák többnyire azért esnek ki az ablakon, mert elrepül előttük egy nagyobb bogár vagy egy madár, és ők reflexszerűen utána kapnak. Sok gazdi úgy gondolja, hogy akkor sincs baj, ha a cica kiesik az ablakon, hiszen úgyis a talpára esik. A cicák valóban rendelkeznek egy ilyen agytörzsi reflexszel, mely biztosítja, hogy az állat zuhanás közben úgy változtassa a test helyzetét, hogy az hozzáigazodjon a fej mozgásához, és a fejnek megfelelő helyzetet vegyen fel. Ezt fejbeállítási reflexnek is nevezzük.
De az esés még ilyen képességek birtokában is kétes kimenetelű, és ha nem is bizonyul végzetesnek, cicánk komolyan megsérülhet, amit nyilván nem szeretnénk. Állítólag az esés kimenetele attól is függ, hogy a cica milyen magasról esik le. Egyes statisztikák szerint azok a cicák sérülnek meg a legsúlyosabban, melyek az 5-9. emeletről zuhannak le. Ha ennél magasabbról esnek ki, akkor több idejük marad arra, hogy testüket a megfelelő pozícióba fordítsák. De azért ezekben a kimutatásokban ne bízzunk, mert a szerencsétől is függ a baleset kimenetele, és számít, hogy a cica kemény felületre vagy egy bokorra esik-e.
Nyilván azt sem szeretnénk, hogy ha cicánk kiesik az ablakból, megsérülve elszaladjon ijedtében, és így ne tudjunk rajta segíteni.
Természetesen nem kell csukott ablaknál élnünk, ha cicánk van, de meg kell védenünk őket attól, hogy kiessenek az ablakon. Ennek több módja is van. Szereltethetünk rácsot az ablakra, erkélyre – amin nem fér át -, erős fémhálót vagy speciális cicahálót, ami különböző méretben kapható, nyáron pedig ideális lehet egy cicabiztos szúnyogháló, amivel a rovarokat is távol tarthatjuk.
Ezeket az óvintézkedéseket mindenképpen tegyük meg cicánk biztonsága érdekében.
A lakásban tartott cicáknál szintén balesetveszélyes lehet egy akvárium, amibe könnyen belefulladhat a cica „halászás” közben.
Szerencsére idegen tárgyakat ritkán vesznek a szájukba, ezért kevésbé kell aggódnunk, hogy valamit lenyel. Azonban nem árt éjszakára eltenni a játékait, mert ha lerág belőle egy darabot, az könnyen lecsúszhat, és bélelzáródást is okozhat.
Imádják a cérnákat, ezért azokat is jól elzárt helyen kell tartani, mert ha a cérna még nem is jelent nagy gondot, egy benne hagyott tű, és annak lenyelése azonnali műtétet vonhat maga után.
Mérgezés is utolérheti a cicákat odahaza, ha megkóstolják valamelyik szobanövényt, melyek közül a legtöbb a cicák számára, vagy ha lenyel egy gyógyszert. Szerencsére utóbbi nagyon ritkán fordul elő, mert a keserű gyógyszereket gyűlölik a cicák, és még azt is erős nyálzással köpik ki, amit szándékosan szeretnénk beadni nekik. Mindenestre, ha a cica nehezen lélegzik, nyálzik, hány, bizonytalan a járása, bágyadt vagy remeg, akkor mérgezés gyanújával haladéktalanul keressük fel az állatorvost.
Láthatjuk, hogy egy cicára – legyen az kölyök vagy már felnőtt – úgy kell vigyázni, akár egy kisgyerekre. A fél szemünket nem árt rajtuk tartanunk!