Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sok veszély leselkedik a cicára, ha kijárós

Kétféle cicagazdi van: az, aki kiengedi cicáját az utcára, és az, aki mindig az otthon biztonságában tartja. Persze sokszor cicánk vérmérsékletétől is függ, hogy melyik „utat” választjuk, lehetséges, hogy a cica annyira nyugtalan a lakásban, hogy a gazdi kénytelen elengedni csatangolni (ezen természetes nyugtatószerekkel is segíthetünk), de bármi is legyen az ok, tisztában kell lenni azzal, hogy milyen komoly veszélyek leselkednek az utcán kedvencünkre.

Mellesleg, ha a cica nyugtalansága az egyetlen ok a kiengedésre, akkor mindenképpen érdemes ivartalaníttatni, mert ez nem csak a kóborlási hajlamot fogja csökkenteni vagy megszüntetni, hanem egyes daganatos betegségek kockázatát, kinti cicáknál pedig a FELV/FIV vírus rizikóját is.
 
Sok gazdi csak akkor döbben rá, hogy milyen veszélyesek az utcák egy cica számára, mikor már csak nehezen vagy egyáltalán nem tud rajta segíteni.
A cica ki van téve annak, hogy valamilyen mérgezett táplálékot fogyaszt el odakint, és ha ezek után hazatér, és életben is marad, sokszor csak hosszú kezelés után sikerül meggyógyítani. Az a gazdi, aki már így járt, általában nem is engedi ki többé kedvencét a lakásból.
Nehéz elképzelni, hogy aki valóban szereti a cicáját, nem aggódik amiatt, hogy kedvencét egy-egy éjszakai kóborlás során nem éri-e baj, nem üti-e el az autó, nem verekszik-e össze egy másik macskával, vagy nem támadja-e meg egy kutya. Rossz belegondolni, hogy kedvencünk az utcán lelheti halálát, és talán még segíthettünk volna rajta, ha tudtuk volna, merre találjuk.
Egy másik cicával való verekedés során súlyos sérüléseket szerezhet, életveszélyes betegséget szedhet össze, és abból sem származik semmi jó, ha valamilyen fertőzött táplálékot vagy beteg zsákmányt fogyaszt el.
Talán a gazdi azt hiszi, hogy azzal tesz jót az állatnak, ha biztosítja számára a mozgási és vadászási lehetőséget, de bármennyire is önállónak és ügyesnek tűnnek a cicák, ne feledkezzünk meg arról, hogy egy városi környezetben ezernyi veszélynek vannak kitéve. Kedvenceink olyanok, akár a gyerekek, nekünk kell gondoskodnunk róluk, vigyázni rájuk. Ők egész életükben ránk vannak szorulva.
Sokatmondó tény, hogy a legtöbb örökbefogadott cica, akik valaha az utcán éltek, ha egyszer egy lakás biztonságába kerülnek, többé nem is kívánkoznak ki a nagyvilágba. Ez is mutatja, hogy nem lehet olyan nagy élmény odakint kóborolni. A cicák nagyon játékos, kíváncsi lények, de amit még a szabadságnál is többre értékelnek, az az otthon biztonsága. Nézzünk meg egy cicát, amelyik az utcán él, hogy mennyi félelem van benne, és mindig megbújik valahol, nem tud nyugodtan enni, aludni, mert ébernek kell lennie a lehetséges veszélyek miatt.
Egy olyan cica, amelyik kölyökkorától szeretetben nőtt fel, nincsen tisztában a kinti veszélyekkel, ezért nagyobb hajlandóságot mutat a kóborlásra – ami esetében még kockázatosabb. Ők talán még nagyobb bajba kerülhetnek, hiszen veszélyérzetük jócskán elmarad az utcán felnőtt társaikétól, és teljesen tapasztalatlanok a kinti élettel kapcsolatban. Esetükben a gazdinak kell okosabbnak lenni.
Ha csak azért engedjük ki a cicát, mert a lakásban nagyon unottan viselkedik, akkor  játékokkal és cicabútorokkal színesebbé lehet tenni az életét. A cicákkal is rendszeresen foglalkozni kell, a mindennapi játék és mozgás nagyon fontos számukra. Erre pedig a lakásban is számtalan lehetőség akad, futkározni, bújócskázni remekül lehet a bútorok között is.
Ugyan közlekedni is meglepően jól tudnak, legtöbbjük megvárja, míg elmennek az autók, mielőtt átkelnek az úttesten - de így is sok baleset éri a cicákat, mert például, amikor két cica veszekszik, és az egyik kergeti a másikat, az üldözött fél nem lát-nem hall, csak rohan az orra után, és könnyen egy arra haladó  autó alá szalad.
Egy idősebb cica viszont, amelyiknek már gyengébbek az érzékszervei, lassabbak a reflexei, mindenképpen megérdemli, hogy nyugdíjas éveit a lakás biztonságában töltse.
Ezek után egy gazdinak magának kell mérlegelnie, hogy kiengedi-e cicáját az utcára, azt gondolva, hogy ezzel nagy örömöt szerez kedvencének, vagy elgondolkodik azon, hogy ha a cica mégis a szabadba vágyik, hogyan biztosíthatja számára a sétát úgy, hogy közben biztonságban legyen. (cicaháló a kerítésre, cicakennel pl.)