Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Terhesség idején meg kell válnunk a cicánktól? Avagy mit érdemes tudni a toxoplazmózisról

A várandós kismamáknak egyes orvosok vagy ismerőseik azt javasolják, hogy váljanak meg cicájuktól, hogy elkerüljék a toxoplazmózis fertőzés kockázatát. Ez a tanács azonban nem indokolt, és szükségtelenül teszi ki a cicákat annak, hogy hontalanná váljanak, vagy új gazdához kerüljenek.
A toxoplazmózis nevű betegségért egy egysejtű parazita, a Toxoplasma gondii a felelős. Az ember többféleképpen megfertőződhet vele, nyers, fertőzött hús fogyasztásával illetve a macska által, mely a kórokozó végleges gazdája. A macska fertőzött hús vagy rágcsáló elfogyasztásával fertőződhet meg, általában élete során csak egyszer, és akárcsak az emberek többsége, ő is tünetmentes marad. Az állat ürülékével kerülnek a szabadba a fertőzésre alkalmas kórokozók, de a macska a fertőződést követően csak egyszer, egy-két héten át üríti magából a kórokozók utódait, melyek a székelés után 1-5 napon belül válnak fertőzőképessé.

1035324_with_pupita__-1.jpg

A fertőzöttség emberek között egyáltalán nem ritka, ugyanakkor kevés következménnyel jár, a fertőzött emberek 90 százaléka egész életében tünetmentes marad, ráadásul sokan vannak közöttük, akik sohasem kerültek kapcsolatba cicával. Ez is bizonyítja, hogy nem a cicák jelentik az elsődleges veszélyt. Az Egyesült Államokban 2005-ös adatok alapján a 15 és 44 év közötti nők 15 százaléka hordozza a kórokozót, de gyakorlati jelentősége a betegségnek elsősorban terhesség idején van. Az egysejtű ugyanis képes átjutni a méhlepényen keresztül a magzatba, és vetélést, halva születést okoz vagy kongenitális toxoplazmózist, azaz veleszületett toxoplazmózist. Utóbbi esetben a gyermek agy- és szemdefektusokkal születhet. Ha az anya már korábban megfertőződött, az nem jelent veszélyt a magzatra, csak akkor, ha a fertőzés a terhesség idején következik be. Mivel a kórokozó előfordulása igen gyakori, ez jelentősen csökkenti a kongenitális toxoplazmózis valószínűségét.
Ahhoz, hogy a várandós kismama, aki még nem fertőződött, tisztában legyen a betegség kockázatának csökkentésével, ismerni kell a T. gondii életciklusát. Ez az egysejtű elsődlegesen három formában létezik életciklusa során. Az ivaros szaporodás eredményeként oociszták formájában vannak jelen a macska vékonybelében, miután az megfertőzödött nyers hús vagy rágcsáló által. Ezekből alakulnak ki a T.gondii egysejtűek, melyeknek az ún. tachyzoiták az ivartalan, gyorsan szaporodó formái. Ezeknek a tachyzoitáknak a lenyelésével kerülhet a szervezetbe a kórokozó, és ezek azok a formák, melyek képesek átjutni a magzatba is. Ha egy macska vagy egy ember már egyszer megfertőződött, igen kicsi a valószínűsége annak, hogy további tachizoiták vagy oociszták alakuljanak ki a szervezetében.
Azok a várandós kismamák, akik még nem fertőződtek meg, szöveti cisztákat tartalmazó hús vagy oociszták lenyelésével tudnak megfertőződni. Utóbbit kaphatják meg olyan cicától – az ürülékén keresztül -, amelyik a közelmúltban fertőződött meg. Ezért nem tanácsolják a kismamáknak, hogy terhesség idején új cicát fogadjanak be, de az semmiképpen nem indokolt, hogy a régóta velünk élő kedvencünktől megváljunk.
A kórokozó az esetek nagyobb részében fertőzött hús fogyasztásával kerül a szervezetbe, de veszélyt jelent a mosatlan zöldség és gyümölcs, melyeket nyersen fogyasztunk, továbbá, ha védőkesztyű nélkül kertészkedünk, és érintjük meg a földet. Fontos, hogy azokat a késeket is tisztán tartsuk, és ügyeljük a higiéniára, melyekkel a nyers húst vágjuk.
A fertőzés kockázatairól szóló amerikai tanulmányok többsége szerint a legnagyobb veszélyt terhesség idején a nyers hús jelenti, egyes tanulmányok szerint pedig a macskaalommal való érintkezés, bár olyan tanulmány is napvilágra került már, mely nem talált összefüggést az alom és a fertőzöttség között. Mindenesetre a macskaalom cseréjét és fertőtlenítését semmiképpen ne a kismama végezze, valamint ne etessünk nyers húst a cicával.
A kismamák többsége általában tisztában van azzal, hogy a toxoplazmózist a cicák ürülékén keresztül lehet elkapni, kevesebben tudják azt, hogy a fertőzött, nyers vagy nem kellően hőkezelt hús is veszélyes lehet, sőt, ez jelenti a legnagyobb kockázatot.
Egy amerikai tanulmány szerint az orvosok többsége, ennek ellenére a legnagyobb veszélyforrásnak a macskaalom cseréjét tartja, és ezek alapján adnak tanácsot a kismamáknak. Legfőképpen azt, hogy kerüljék az almot, az alomcserét, de előfordul, hogy szükségtelenül azt javasolják, hogy a gazdi váljon meg szeretett kedvencétől.
Valójában tisztázatlan, hogy a cicák mennyiben tehetők felelőssé a toxoplazmózis fertőzésekért, hiszen az állatok csak a megfertőződésük utáni egy-két héten át fertőzőképesek az ürülékük által.
Azok a cicák, akiket lakásban tartanak, nem járnak ki az utcára, és előrecsomagolt cicaeledellel etetik őket, nyers hússal nem, nincs is alkalmuk megfertőződni, így veszélyt sem jelentenek. De még a kijárós cicák, akiknek alkalmuk van rágcsálókra vadászni, ők sem növelik a kockázatot, amennyiben a higiéniai előírásokat a kismama szigorúan betartja, és az almot nem ő cseréli, vagy ha mégis, kínosan ügyel a fertőtlenítésre. A veszély csökkentése tehát csak rajtunk múlik.
Természetesen a cicával való kapcsolat nem fog fertőzést eredményezni, és az alom higiénikus, gondos tárolása és cseréje sem. Ezért nem indokolt, hogy bárki tanácsára megváljon a kismama a cicájától, ugyanis semmilyen bizonyíték nem támasztja alá ennek a gyakorlatnak a helyességét. És ha kicsit utánajárunk, láthatjuk, hogy sok hazai és külföldi híresség sem vált meg kedvencétől a terhessége idején. –forrás: Infect Dis Obstet Gynecol. 2005 Sep;13(3):161-5., fotó: MilagraB
 

Sajnos, a toxoplazmózis fertőzésről olyan hitelesnek feltüntetett „ismeretterjesztő filmet” is láttam már, mely tökéletes volt arra, hogy a nézőket félreinformálja, továbbá teljesen alaptalan félelmeket és cicák iránti gyűlöletet gerjesszen. A fertőződéshez nem csupán a fertőzőképes kórokozók jelenléte, hanem azok lenyelése is szükséges! Ez az oka annak, hogy legjellemzőbben a nem megfelelően kezelt sertéshús a fertőzés forrása. Aki még részletesebben és főként hitelesen szeretne olvasni a betegségről, annak nagyon ajánlom ezt az oldalt: http://macska.mancsok.hu/betegsegek/toxoplazmozis.htm